Packaging Alimentari plàstic, cada cop mes segur

Packaging Alimentari plàstic, cada cop mes segur

Twitter
LinkedIn

El sector del plàstic és un dels més compromesos per garantir la seguretat higiènic sanitària de l’envàs i embalatge (veure a manera de ex. La jornada organitzada pel Centre Espanyol del Plàstic (CEP), el passat 20 de febrer: link aquí) . Perquè no n’hi ha prou amb dissenyar un envàs amb un aspecte i uns materials adequats; el fabricant d’envasos plàstics per sector alimentari necessita lliurar als seus clients de manera consistent un producte segur. D’aquí que els protocols de packaging alimentari plàstic que s’apliquen en els centres productius, siguin cada vegada més exigents en una espiral que encara està per veure el seu final.

A diferència d’altres sectors, el sector alimentari ha establert les seves exigències des de diferents àmbits. I tres són els protocols actualment reconeguts a nivell mundial per a l’envàs de plàstic. Des de les grans cadenes de distribució franc alemanyes, sorgeix IFS PACsecure en la seva versió 1 octubre 2012, a partir de les directrius establertes i consolidades en altres àmbits de la cadena alimentària (alimentació, logística i distribució, de manera important).

Des de l’àmbit de certificació, s’estableix el protocol FSSC, que pren com a base el sistema ISO 22000 de seguretat alimentària (compatible amb un Sistema de Gestió del tipus ISO 9001) i es combina amb els prerequisits específics de les empreses del sector. Si des del 2011 els Prerequisits referenciats es troben en el document conegut com PAS 223: 2011, a partir d’octubre del 2015, serà substituït per la norma ISO/TS 22002-4: 2013.

Finalment, i promogut per les grans cadenes de distribució britàniques que envasen una part important dels productes amb la seva marca, s’estableix el protocol BRC-IOP. Podem dir d’aquest, que és el protocol de trajectòria més llarga (el 2004 es va establir la primera norma tècnica específica), consolidada i acceptada pels fabricants d’envàs plàstic. Actualment es troba vigent la versió 4 del gener del 2011.

Però com dic, l’espiral d’exigències no acaba i si IFS en editar la seva primera revisió i FSSC en comunicar al maig l’actualització dels prerequisits augmenten les seves exigències, BRC Standards sembla que no es queden enrrera. Amb la publicació el gener del 2015 del protocol BRC Food, en la seva revisió 7 (certificable a partir de juny), amb un increment substancial d’exigències en el compliment de requisits per al sector aliments, s’espera que tingui efectes immediats amb un increment de exigències de la resta d’empreses de tota la cadena de subministrament. Així, ja ens han arribat veus de confiança que ens informen sobre la propera publicació d’una nova revisió per a la BRC-IOP, la que serà revisió 5, amb canvis importants en els criteris de certificació, en la gestió de compres i la prevenció del frau. Si la publicació finalment es produeix el juny del 2015, aquest serà requisit obligatori a partir de final d’any.

A la preocupació dels tècnics de packaging i de qualitat per demostrar el control de migracions dels envasos que donen compliment reglamentari, i que vam veure en la jornada del CEP del passat 20 de febrer (veure 2on link), s’afegeix la major exigència per part dels clients per complir amb uns protocols reconeguts cada vegada més i més exigents. Romandre en el sector del packaging alimentari plàstic serà cada vegada més difícil ….

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca