ISO 9001 i ISO 14001: es concreten les revisions

ISO 9001 i ISO 14001: es concreten les revisions

Twitter
LinkedIn

ISO Standards coneixia ja les expectatives generades entre les empreses certificades referent a les normes ISO 9001 (Gestió de la Qualitat) i ISO 14001 (Medi Ambient). Dels estudis d’opinió realitzats, es va poder concloure que les dues normes necessiten una profunda revisió que permeti una fàcil integració de sistemes implantats, un enfocament conjunt orientat a la planificació estratègica i una major eficàcia dels processos d’auditoria i de certificació.

Si revisem les estadístiques de l’últim ISO survey-2013(la versió del 2014 estaran disponibles de cara a setembre de 2015) veiem que la repercussió de la crisi a Espanya ia Europa, no és l’únic factor a considerar per explicar les tendències `presentada. Hem de tenir en compte, també, aquests factors de desgast i que porten a una organització a considerar una certificació ISO, una despesa més que una inversió de futur.

Així doncs, amb l’aprovació i publicació al novembre del 2014 del document ISO/DIS 9001 (es troba disponible al mercat), es va iniciar una innombrable comunicació, per part de les certificadores, consultories i associacions professionals, per presentar els canvis a les empreses. Fins que no es disposi del document ISO/FDIS 9001, que esperem tenir disponible de cara al juliol del 2015, difícilment podem orientar a les nostres organitzacions tret que es disposi d’informació contrastada dels mateixos comitès tècnics que treballen.

Pel que fa al medi ambient, l’aprovació i publicació al novembre del 2014 del document ISO/DIS 14001 (es troba disponible al mercat), ha passat més desapercebut. Ja sigui pel seu menor impacte en la certificació, és a dir pel tipus de canvis que introdueix, ens trobem en una situació singular, el calendari previst per a disposar del document ISO/FDIS 14001 queda diluït en el temps i sembla que serà amb posterioritat a l’aparició de la ISO/FDIS 9001.

Que canvis s’introdueixen en ambdós estàndards, a més de l’adequació a l’Estructura d’Alt Nivell (Annex SL, de la Directiva ISO-IEC Part 1) que facilita la integració documental dels sistemes? Pel Estàndard ISO 9001 el canvi és fonamental: S’incorporen els Enfocaments basat en l’Anàlisi del Risc i el de Gestió del Canvi. S’aprofundeix en la Gestió per Processos i en l’Avaluació de l’Acompliment, de manera que s’augmenta l’exigència en l’avaluació del Lideratge i Implicació de l’Alta Direcció. Pel que fa al Estàndard ISO 14001, els canvis no són tan espectaculars i es resumeixen en la demostració de la millora de l’acompliment ambiental de l’organització i no del Sistema de Gestió, més proper al que es requereix per a una certificació tipus EMAS III.

És recomanable mantenir-se a l’espera fins a disposar dels ISO/FDIS de les normes, per valorar què i com anem a adequar les nostres organitzacions a les noves revisions. Perquè el compte enrere en el certificat no es va a iniciar fins que es publiquin les normes i, llavors, disposarem de les recomanacions transmeses a les entitats de certificació, i d’un període de tres anys per planificar els canvis que es necessitin fer.

S’aprova l’esborrany final de la nova norma 14001 durant la reunió del Comitè Tècnic de Normalització Internacional de Gestió Ambiental (ISO / TC 207 SC1) a Londres i que va tenir lloc del 20 al 24 d’abril passat. S’avança, per tant, confirmant la publicació i entrada en vigor de la nova UNE-EN ISO 14001 de cara al setembre del 2015. Veure link web AENOR.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca