Comentaris a la aplicació de la Directiva Europea d’Emissions Industrials (DEI)

Comentaris a la aplicació de la Directiva Europea d’Emissions Industrials (DEI)

Twitter
LinkedIn

Respecte a la legalització de les activitats industrials, aquest segon trimestre del 2013 s’espera encara més complicats per algunes organitzacions. M’explico. El passat 7 de gener del 2011 va entrar en vigor la Directiva Europea 2010/75/UE (veure link) sobre les emissions industrials (prevenció i control integrats de la contaminació) que estableix la necessitat de d’obtenir un permís (autorització escrita), concedit per les autoritats competents, per explotar una instal·lació.

Aquesta Directiva aplica a les activitats classificades com Annex I (les afectades principalment per la IPPC, que quedarà derogada),  activitats de combustió, activitats d’incineració i de coincineració de residus, les activitats que utilitzin dissolvents orgànics i les instal·lacions de producció de diòxid de titani; unes 5.922 activitats en tot l’Estat Espanyol i unes 1.103 a Catalunya. Les seves autoritzacions ambientals hauran de ser revisades i adequades abans del 7 de gener del 2014.

Esta establert que cadascun dels estats europeus han de transposar les seves disposicions legals, reglamentaries i administratives que necessitin per donar compliment al establert amb data termini el proper 7 de gener del 2013, aplicant-les  immediatament.

El govern del Estat Espanyol ha presentat a hores d’ara un avantprojecte de llei que transposa parcialment la DEI; té prevista la transposició de la resta amb un proper Reial Decret que encara no tenim. La Generalitat de Catalunya ha decidit que adaptarà la seva normativa un cop l’Estat l’hagi transposat totalment, adaptant-se a la DEI.

Com a conclusió, podem dir que hem de donar compliment legal a la nostra activitat sense tenir encara la legislació Estatal i Autonómica actualitzada !!!  Aquestes activitats es veuran obligades, a curt termini  i de cara a continuar la seva activitat, a una sèrie de despeses per el seu compliment continuat afegits, en una situació econòmica complexa com la actual, i sense tenir previstos ajuts econòmics ni estatals ni europeus.

Es  clar que el període per demanar els permisos i tramitar-los segons la nova directiva serà molt estret; des de la seva publicació (que encara no sabem) fins a finals d’any. El esforç per adequar les activitats a l’aplicació de les millors tècniques disponibles, a les accions de prevenció i control  de la contaminació de sols i aigües subterrànies, i les activitats d’inspecció i control  que es fixin, serà important. Estarem davant d’un altre nou incompliment per part del Estat Espanyol, d’una Directiva europea en l’àmbit de Medi ambient?.

 

[box type=”info”] Amb la Llei 5/2013 del 11 de juny (veure link) i el Reial Decret 815/2013 del 18 d’octubre (veure link), el Estat Espanyol ha finalitzat la transposició de la Directiva Europea sobre emissions industrials. Un cop donat aquest pas, esperem imminents canvis en la legislació a nivell de CCAA ……[/box]

 

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca